zaterdag 12 juli 2008

Pannen of leien, wat wordt het?

De aannemer van het houtskelet zal ook ons dak leggen. Wij moeten alleen zorgen voor het materiaal. Dat brengt ons terug bij het grote vraagstuk wat er nu op dat dak moet komen. Oorspronkelijk wilden we een groendak. Veel ecologischer kan je moeilijk gaan. Jammer genoeg gooit de opgelegde dakhelling roet in het eten. Een groendak met een helling van meer dan twintig graden blijkt onmogelijk. De bouwvoorschriften schrijven trouwens leien of pannen voor. Veel keus hebben we dus eigenlijk niet. Op de plannen heeft Peter Vos als dakbedekking tegelpannen vermeld. We vragen ons af wat dat nu weer is. Zijn dat misschien die soort vlakke dakpannen die je steeds vaker ziet? Vermits Peter niet in de buurt is gaan we op internet op zoek. Kunnen we meteen ons licht opsteken over het verschil tussen leien en pannen.

Leien zijn gemaakt van natuurlijke leisteen die gekliefd wordt. Het is een op en top natuurlijk materiaal, maar ook duur. Er bestaan ondertussen kunstleien van vezelbeton. Dat vinden we als ecologisten geen geweldige keuze. Blijkt ook dat leien gewoon vlakke stenen zijn die elkaar behoorlijk moeten overlappen om een waterdicht geheel te krijgen. Omdat ze ook kleiner zijn dan pannen heb je er veel meer van nodig. Dat maakt een leien dak meteen een stuk duurder. Daar komt nog bij dat het leggen van een leien dak, niet van een leien dakje loopt.

We zijn al meteen overtuigd van de tegelpannen en zoeken enkele adressen waar we die pannen eens kunnen bekijken. We vinden al snel twee adressen die bovendien stortbeton kunnen leveren. Dat hebben we ook nodig, dus ga ik daar eens langs. Als reserve noteren we alvast het adres van Koramic in Londerzeel. Koramic is marktleider op het gebied van dakpannen en heeft een grote toonzaal, daar kunnen we echt alles bekijken, maar niet kopen.

Bij de eerste firma van bouwmaterialen informeer ik eerst naar de prijs van beton. Die ligt hoger dan andere leveranciers. Als ik wat informatie vraag over tegelpannen, krijg ik vlug wat brochures toegestopt. Op mijn vraag hoe de prijzen liggen, geeft de man lukraak een erg vage raming. Meer tijd lijkt hij voor mij niet te hebben. Op naar de tweede firma. Jammer genoeg sluiten zij een week tijdens het bouwverlof. Nu ja, gelijk hebben ze.

Blijft nog Koramic over. Daar wordt ik erg vriendelijk geholpen en krijg ik een heel duidelijke uitleg over de soorten vlakke pannen. Een tegelpan is niet meer dan een stevige vorstbestendige tegel die als pan gebruikt wordt. Ze worden net als leien gelegd, je hebt er dus ook veel van nodig en het kost meer manuren om een dak vol te leggen. Daarnaast heb je vlakke pannen, die net als een klassieke pan een sluiting hebben. Het zijn dus gewone dakpannen, maar dan vlak. Zo'n dak geeft een vrij strak uitzicht. Al oogt het niet zo mooi dan leien. Het prijskaartje oogt veel beter, dat ligt een pak lager dan de leien. En ook de plaatsing is veel eenvoudiger en sneller.
Wat ook helpt natuurlijk.

Uiteraard heb je bij de vlakke pannen ook keuze. Van klein naar groot, of anders gezegd, van duur naar goedkoop. Uiteindelijk blijkt dat Koramic volgend jaar zonnecellen op de markt brengt die mooi passen in deze grote vlakke pannen. De vriendelijk man zoekt voor mij zelfs op hoeveel de latafstand in dat geval met zijn. Het maakt de keuze een stuk makkelijker, ware het niet dat die pan ook in verschillende kleuren te krijgen is. De kleur blijkt uiteindelijk het grootste struikelblok. Zij vindt antraciet mooi, hij vindt donkerbruin wel iets hebben.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: