vrijdag 18 juli 2008

Lening voorstel.

Langzaam begint het te dagen dat we nog geen lening hebben. We hebben het financiële plaatje best onder controle. We weten vrij goed hoe we het gaan aanpakken. Alleen moeten we nu wel dringend die lening regelen. We zijn eerlijk gezegd nog niet gaan 'shoppen' bij de banken. We hebben onze eigen bank vorig jaar ingeschakeld om onze financiële planning op te maken. Maar vergelijken met andere banken hebben we niet gedaan. Het lijkt ons best om daar niet te lang meer mee te wachten.

Op aanraden van de notaris besluiten we eerst en vooral eens bij de immotheker langs te gaan. Ze geven gratis advies over hypothecaire leningen en bezorgen je tegen een vergoeding een vergelijkende studie op maat van jou plannen. Als je met hen in zee gaat, krijg je die vergoeding terug en volgen zij jou lening verder op. We maken een afspraak voor een oriënterend gesprek. Dat kan pas doorgaan op woensdag 23 juli.

Dat geeft ons nog tijd om bij onze bank een eerste voorstel te bespreken. Daar kunnen we terecht op vrijdag 18 juli. Zo zijn we meteen weer op de hoogte van al die specifieke details van een hypothecair krediet. We zijn het type mensen dat zich beter voelt bij een vaste rentevoet en een vast maandelijks bedrag. We weten hoeveel we willen lenen en voor hoe lang. Nadat we dat hebben vastgesteld, volgt een reeks complexe detailbesprekingen over fiscale optimalisatie en de schuldsaldoverzekering. En we mogen niet vergeten dat er nog dossierkosten en de kosten van de notaris bijkomen.
Compleet suf verlaten we de bank met wat een goed voorstel lijkt. Enkele berekeningsmodules op de sites van andere banken geven een beduidend minder goed resultaat. Dat is alvast veelbelovend.

Maar het begint spannend te worden. Ten eerste blijkt het afsluiten van een hypothecair krediet heel wat tijd in beslag te nemen. Zowel de bank als de notaris hebben daarvoor blijkbaar een maand tijd nodig. Ten tweede lijkt de rente in een stijgende lijn te zitten. Hoe sneller we beslissen, hoe beter, want de rente is net deze week even gezakt. Nog even afwachten wat het gesprek met de Immotheker woensdag zal opleveren.

Geen opmerkingen: