maandag 28 juli 2008

Lening afgesloten.

We bellen vrijdag braaf naar de bank. Dat vergeten we uiteraard niet! Het blijft moeilijk om over zo’n lening te beslissen. Het gevoel dat we in ‘t zak worden gezet, overheerst ons rationele denken. En je hebt altijd wel ergens het idee dat het misschien goedkoper zou kunnen, moesten we beter thuis zijn in die materie. Maar kom, we menen dat we een vrij goede overeenkomst hebben met de bank. Het had in elk geval veel slechter gekund.

Bij de bank horen we dat de rente weer wat zal stijgen. Dus maken we meteen een afspraak voor maandag in de vroege namiddag. Eigenlijk bevalt het ons wel dat we nu niet meer hoeven twijfelen. We hebben trouwens geen keuze, want tegen eind augustus moeten we onze eerste fikse factuur kunnen betalen. En nu weten we dat het makkelijk een maand duurt voor zo’n kredietaanvraag rond is.

We zijn mooi op tijd bij de bank. We hebben een afspraak met de verzekeringsspecialiste die zich inwerkt in de kredieten (de directeur heeft enkele dagen vakantie genomen). Voor haar is het dus ook een beetje nieuw. Het hele onderhoud duurt ruim twee uur waarin we nog vragenlijsten moeten invullen en onze handtekening onder heel wat documenten met veel kleine lettertjes mogen zetten. Er worden alweer - typisch Belgisch - ingewikkelde fiscale constructies uitgedokterd opdat we niet te veel aan de fiscus zouden hoeven betalen. De berekening van de schuldsaldoverzekering blijkt niet helemaal te kloppen. Dat moet de komende dagen nog even uitgezocht worden.

Met de verzekering dat we nu onze lening hebben afgesloten aan de afgesproken rentevoet keren we afgepeigerd huiswaarts. We krijgen meteen nog extra huiswerk mee. Zo heeft de bank een eigendomsakte van onze bouwgrond nodig voor de hypotheek, moeten we een kopie van onze bouwvergunning bezorgen (probleem: die hebben we nog niet, oplossing: onze waarborg voor schade aan het openbaar domein volstaat) en de bank weet graag wat onze woning zal kosten. Daarvoor moeten we een bestek van de architect bezorgen. Dat konden ze allemaal niet wat vroeger zeggen?
Nu dat lukt allemaal wel. Belangrijkste is dat we weer verder kunnen.

Geen opmerkingen: