maandag 26 juli 2010

Beplanking lichtbeuk.

We hebben een hoogwerker besteld voor een hele dag. We zullen aardig mogen doorwerken om de vier ramen onder het dak grondig af te werken. We starten met het afsnijden van de pur isolatie die her en der nog rond de ramen uitsteekt. Het is meteen een goede oefening om de hoogwerker te leren kennen. Er staan zoveel knopjes op dat tuig die telkens een andere beweging uitvoeren dat het wel even wennen is. Nadat de overtollige isolatie is afgesneden kitten we de openingen rond de ramen af met een isolerende siliconenkit.
Wanneer we aan de afdichtingsband beginnen, lukt het al aardig om de hoogwerker precies te besturen. We plakken eerst de verticale banden zodat de bovenste band bovenop die verticale band komt. Zo houden we het water optimaal buiten. Nu we toch zo hoog zitten, kijken we meteen de afdichting van de nokligger na. De afdichtingsband die we daar vorig jaar hebben bevestigd (zie Afdichting nokligger) werken we nu ook af met bitumenkit. Zo hopen we dat waterprobleem wat beter onder controle te krijgen in afwachting dat de dakwerker ooit eens tijd heeft om langs te komen.
Het is al na de middag voor we aan de beplanking zelf beginnen. We hebben tussendoor de juiste maat voor elk raam genomen en kunnen alle planken in een keer afkorten. De gaten hebben we gisteren al voorgeboord, dat bespaart alvast wat tijd. Met lengten van drie tot ruim vier meter is het niet gemakkelijk werken. We besluiten eerst de verticale planken te monteren zodat de horizontale planken daarop kunnen steunen. Dat werkt in dit geval handiger. In de veronderstelling dat de ramen waterpas staan, is dat een kwestie van juist te meten.
Tegen vier uur hangen alle planken op hun plaats. Dat geeft ons nog de tijd om rustig de bovenkant van de planken af te werken met bitumenkit. Als afsluiter nemen we nog enkele aparte foto's van het huis en de omgeving.

Geen opmerkingen: