woensdag 1 april 2009

Afdichting nokligger.

Ondertussen hebben we de architect kunnen bereiken en is hij onze nokligger en de kepers komen bekijken. Tussen de kepers heeft de schrijnwerker multiplex panelen geplaatst om de strobalen van het dak te beschermen. Die paneeltjes heeft hij afgekit om geen vocht binnen te laten. Door de weersomstandigheden en het trekken van het hout is die kit wat losgekomen. Peter suggereert om stroken epdm bovenop de nokligger te kleven met een overlap op de paneeltjes. Dan zal het zeker niet meer los komen.

Het idee dat we dat zelf moeten doen, bevalt ons eerst niet. Het gaat uiteindelijk om een constructiefout van de architect. Of de schrijnwerker? Dat moeten ze zelf uitmaken. Dan beseffen we meteen dat het wel eens lang zou kunnen duren voor ze het onderling eens zijn, en nog langer voor de schrijnwerker de fout komt herstellen. Ondertussen zijn wij niet gerust en moeten we daar telkens op terug komen. We besluiten al snel het toch maar zelf te doen. Dan doen we het wanneer het ons uitkomt, en weten we meteen wat er precies aan de hand is.

Het is zacht weer vandaag, en er is niet te veel wind. Uitstekende omstandigheden om de nokligger aan te pakken. Vokke komt helpen om materiaal en instructies te geven. Het is een tijdrovend karwei. Eerst moet de plastiek voor de ramen weggehaald worden. We zetten de ladder binnen en laten ze bovenaan door de raamopeningen naar buiten steken. Zo kunnen we rustig aan de nokligger werken. We snijden beneden drie stroken afdichtingsband op maat. Eens boven kunnen we de stroken zorgvuldig vastkleven. En dat tien keer opnieuw.

We bekijken het hele zaakje daarboven nog eens goed en zien nu wat het echte probleem is. De kepers die op de nokligger rusten sluiten niet overal goed op die nokligger aan. De kapitale fout is dat de schrijnwerker precies daar - waar het water naar beneden loopt - GEEN afdichtingskit heeft gebruikt. Dat verklaart meteen de hoeveelheid gedruppel binnen. Een beetje losgekomen siliconen zou niet zo veel water doorlaten.

Na een paar uurtjes inspanning kunnen we de plastiek terug netjes vasthangen. Als dat gedaan is, zit onze werkdag erop. We zijn nu wel gerust dat de nokligger vakkundig is dichtgemaakt.



3 opmerkingen:

Unknown zei

Brrr dat is ook maar niks.

Ik heb dit voor de zekerheid maar even overlopen met Bart (onze skeletbouwer die bij jullie is komen kijken hoe het moet... ).

Wel goed en degelijk opgelost! Misschien een ideetje, kan je ook geen druiprand plaatsen halverwegen de dakkepers (in de oversteek) zodat het water loopt tot aan de druiprand en dan naar beneden drupt? Dan heb je geen waterophoping op de nokbalk.

Veel succes nog! Ziet er allemaal geweldig uit. Ik probeer nog wel eens te komen kijken/leren hoe het allemaal moet. Want bij ons komt het "echte" werk zo stilletjes aan dichter en dichter.

Gr, David

ARQ zei

Dat idee van die druiprand hebben we inderdaad overwogen. Maar dat is vooral een goed idee wanneer de balken nog op de grond liggen ;-)
Ik ben al blij dat ik er nu nog aankon. Uiteindelijk gebeurt het niet vaak dat het water tot op die nokligger komt. Dus nu maken we ons geen zorgen meer. Het water kan tenminste niet meer binnen. En daarboven zal het rap opdrogen.

Unknown zei

Dag Arq

't Is al even geleden dat we nog gecommuniceerd hebben. Ondertussen wonen wij op het gelijkvloers van onze strobalenwoning in Schulen, en dat terwijl de buitenmuren van de eerste verdieping nog niet helemaal af zijn en van onze tweede verdieping nog gemaakt moeten worden! In principe komt Mathias in oktober bepleisteren, dus ik begin al bang te worden (want het zal gauw oktober zijn).

Maar dit terzijde. Ik wilde reageren op de tape en de siliconenafdichting, zoals ik die op de foto gezien heb. Wij hebben / hadden identiek dezelfde problemen met waterinsijpeling. (Wij hebben dan ook identiek dezelfde architect.) Maar, in mijn zoektocht naar een oplossing (cf. o.a. http://www.ecobouwers.be/forum/post/insijpelend-regenwater-houtskelet-strobalenwoning-tegengaan) hebben ze mij siliconen afgeraden omdat dat niet op lange termijn vocht- en/of UV-bestendig zou zijn. Vandaar dat ik de volledige multiplexplaten heb dichtgemaakt met butylband, met als gevolg dat het nu wel waterdicht is, maar estethisch op niets trekt. Misschien valt dit op te lossen door dit mee te bepleisteren, zoniet dienen we de onderkant van ons dak met plancher dicht te timmeren of zo... Wat wij alleszins nog gaan doen, is een boordplank (laten) bevestigen, maar onze eerste zorg was dat er geen water meer binnen zou komen...

Graag hoor ik even van jou hoe jij dit verder ziet op te lossen. Stuur je me even een mailtje?

Groetjes

Guy