zaterdag 17 juli 2010

Beplanking ramen.

Toen we vorig jaar onze ramen bestelden, hadden we nog geen idee hoe we die precies moesten afwerken. Vooral de overgang tussen de ramen en het houtskelet bleef een vraagteken. We hebben de ramen dan maar gewoon laten plaatsen en voorlopig dichtgemaakt met een afdichtingsband. Al snel hebben we gemerkt dat die oplossing niet afdoende was. Bij hevige regen sijpelde het water hier en daar nog binnen. Een streepje bitumen bovenaan die afdichtingsband bleek de goede oplossing.
We willen alles afwerken met planken in hetzelfde hout als de ramen. We hebben dus planken laten maken met een profiel dat het verschil tussen raam en houtskelet opvangt. Vandaag pakken we de ramen op het gelijkvloers aan. Dan kunnen we zien hoeveel tijd we nodig hebben om binnenkort de ramen van de lichtbeuk op dezelfde manier af te werken.
We meten eerst alles nog eens precies na om de planken op de juiste lengte af te korten. We boren gaten voor de houtbouten en kunnen dan de planken vastzetten. We starten met de bovenste plank die we mooi waterpas kunnen zetten. Zo kunnen we de verticale planken perfect aansluiten. We hebben ervoor gekozen de planken vast te zetten met houtbouten omdat we schroeven niet zo mooi vinden. Die trekken altijd een stuk in het hout en dat ziet er wat slordig uit. Uiteindelijk werken we de planken bovenaan toch nog af met een beetje bitumen om water geen kans te geven. Het ging goed vooruit en de lichtbeuk zullen we vast in een dag kunnen afwerken, inclusief afdichtingsband. Eerst nog even een hoogwerker bestellen.


Geen opmerkingen: