dinsdag 6 juli 2010

Grondlaag kalk.

Toen we hoorden dat Mathias maar drie dagen nodig heeft om onze gevel te bepleisteren, dachten we dat daar het opbouwen van de steiger en het afplakken niet bij gerekend was. Sinds vandaag weten we wel beter. Vanmorgen zijn we meteen aan de slag gegaan om de mengmachine aan de praat te krijgen. Nadat het mengsel de juiste consistentie heeft, krijg ik de nodige instructies. Eerste schep ik vijf emmers water uit enkele grote tobbes. Daar gaan zes zakken trasskalk bij. Dan kan de machine even draaien om alles goed te mixen. Ondertussen leg ik de volgende lading kalk klaar. Tegen die tijd zijn de professionals al flink bezig om de kalk tegen de muur te spuiten en uit te smeren. Het duurt dan ook niet lang voor ik de gemixte kalk in de voorraadbak kan kieperen. En dan begint het spel opnieuw.
De kalk is niet altijd perfect. Meer dan eens is het mengsel te droog om goed in het stro te kunnen spuiten. Al gauw gebruik ik zes emmers water op zes zakken kalk. De kalk moet er ook wat sneller bij zodat er genoeg tijd is om het goedje grondig te mengen. Tegen de middag begint het goed te gaan. Al blijkt de kalk de ene keer iets te droog, dan weer iets te nat. Je hebt nu eenmaal niet de tijd om het zaakje precies af te meten. We kunnen alleen ons best doen.
De ene na de andere muur wordt in de kalk gezet. Dat gaat ontzettend snel vooruit met zo'n spuit. Nog voor vier uur zijn alle gevels voorzien van de eerste laag. Tegen onze gevel hangt nu ruim zes ton trasskalk. Daarbij hebben we bijna drieduizend liter water gebruikt. Na een half uurtje opruimen zijn de werkmannen klaar. Morgen komen ze nog even terug om de steiger af te breken. Ik krijg nog de raad om het houtwerk na te kijken op kalkspatten. De eerste dag kan je die vanzelf afvegen. Binnen twee dagen als de kalk begint uit te harden wordt dat een stuk moeilijker. Bovendien staat de stelling er nu nog. Het wordt dus weer een lange dag. Maar het resultaat is geweldig, ons huis is eindelijk winddicht!

Geen opmerkingen: