zondag 11 juli 2010

Gevel bijwerken.

Na een kleine inspectieronde hebben we gemerkt dat er enkele behoorlijke bulten in onze gevel zitten. Het is wel de bedoeling dat onze muren een wat organische vorm krijgen, maar trop is te veel. We gaan dus enkele overdreven bulten wegkappen en met een dunnere laag kalk bepleisteren. Op twee plaatsen was het niet gelukt om een stevige laag stroleem te voorzien waar dat toch beter was geweest. Dat wordt nu duidelijk doordat daar de kalk helemaal openscheurt. Ook daar gaan we wat kalk wegkappen en het zaakje alsnog voorzien van stro-leem.
Wanneer die stroleem droog is - met het weer van tegenwoordig duurt dat echt niet lang - maken we een bak kalk klaar en smeren het goedje tegen de muur. Dat lukt wel, maar het gaat toch niet zo vlot als leem. Dat komt deels doordat je die kalk niet met je blote handen kan uitsmeren. Met kalk moet je wel handschoenen dragen. Ik merk bovendien dat de op de zak voorgeschreven hoeveelheid water wat te ruim is. Bij de tweede bak kalk gebruik ik ruim acht liter in plaats van elf liter water. Deze kalkmix smeert heel wat beter uit en blijft deftig plakken.
Mijn oplapwerk krijgt uiteindelijk een wat ander kleurtje. Mooi is het niet, maar later zullen we daar niets meer van merken. Ook niet van de bulten en scheuren.
Geen opmerkingen: