zondag 7 juni 2009

Resultaten leemtest.

Na onze experimenten met leem, gehakseld stro, jute en zand volgen nu de resultaten. Het werken met de jute bevalt ons niet erg. Als je de jute in een nat leempapje doopt, plakt het wel goed, maar het blijft een laag tussen de leem. De gaten in de jute lijken ons wat klein om een goede binding tussen de leemlagen te verzekeren. Tijdens het werken merk je dat de bovenlaag met de jute de neiging heeft te willen loskomen van de onderlaag. Kortom, we vertrouwen het zaakje niet helemaal. We gaan het gebruik van jute beperken tot de plekken waar we op hout moeten pleisteren. Al verkiezen we daar indien mogelijk verknipte rietmatten.

Leem met fijn gehakseld stro geeft een mengeling die goed plakt. Na het drogen blijven er nauwelijks barstjes over. Nadeel is dat het stro tijdens het pleisteren in de weg zit om het zaakje mooi glad te krijgen. Ofwel moeten we proberen het stro nog fijner te verhakselen, ofwel moeten we op zoek gaan naar vlas. Dat gaan we in overweging nemen.
Leem met wit zand voelt heel anders aan. De mix wordt dan voelbaar korreliger. Het smeert wel erg goed. Zonder stro werkt het heel handig, maar dat levert nog kleine barstjes op. Zelfs op een droge (weliswaar flink gebarsten) onderlaag. Leem en zand met stro werkt iets minder handig. Het geeft dan wel een heel mooie structuur zonder bartsjes als je de laag afwerkt met een spons. Dat lijkt ons de beste optie. We hebben in elk geval besloten eerst de muren van het gelijkvloers helemaal recht te maken en goed te laten drogen. Over de uiteindelijke afwerking kunnen we ondertussen verder bezinnen.

Ondertussen pakken we ook de ronding van het plafond naar de muur van de vide aan. De jute die we met stro hadden opgevuld hebben we ondertussen weggehaald en vervangen door rietmatten met leem erop. Dat geeft een steviger geheel. Zeker waar de leem onder de jute plakte, zakte het zaakje flink door. Met de rietmatten blijft alles goed op zijn plaats zitten.


2 opmerkingen:

Tom zei

Hallo,

ik volg jullie site al een tijdje. Jullie zijn een paar grote stappen verder dan ons, wat het heel interessant maakt! Het wordt een prachtig huis, kan ook niet anders als je het zelf tekent...

Keep on the good working,

Tom
http://huisinstro.blogspot.com

ARQ zei

He Tom,

bedankt voor de complimenten. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de architect het houtskelet heeft getekend. Maar inderdaad al de rest (interieur, ramen, sanitair, elektrictiteit enz.) hebben we zelf uitgedokterd.

PS: jullie blog staat nu ook op onze lijst.