woensdag 3 juni 2009

Ramen!

Maandag werd het glas al geleverd, vandaag worden de ramen geplaatst. We zorgen dat we op tijd op de werf zijn zodat we de lappen plastiek voor de ramen kunnen weghalen. Kwestie van die nieuwe ramen goed te kunnen zien. De ploeg van drie man laadt eerst alle ramen uit en zet ze op de juiste plaats. Dan zijn we meteen zeker dat alle ramen er zijn. Even later installeren ze de ramen een voor een op de juiste plek. Alles wordt goed waterpas uitgemeten. Dat vraagt de nodige aandacht, maar de mannen nemen er de tijd voor.

Eens de ramen vastgeschroefd zijn, wordt de rand opgespoten. Bij het raam aan de eethoek is het even twijfelen waar dat raam precies moet komen. Door de wat vreemde constructie van de balken is dat niet meteen duidelijk. We kiezen er voor het raam gelijk met de buitengevel te zetten om de regen geen kans te geven in de muur te sijpelen. Daardoor blijft een ruime opening naast het raam open, die we later zullen moeten dichtwerken. Het raam boven de voordeur is gek genoeg een centimeter breder dan de voordeur. Misschien fout opgemeten? Dat lijkt nu wat vreemd, maar het zal later vast niet opvallen. We maken ons dus geen zorgen.

De ramen van de lichtbeuk vergen de nodige inspanningen van de werklui. Maar met de nodige voorzichtigheid en geduld lukt het aardig. Wanneer het laatste raam aan het terras geplaatst is, zien we plots dat er bovenaan een gat van vier centimeter gaapt. Dat was niet de bedoeling. Volgens ons was de afspraak dat ze onderaan een balk zouden voorzien. Vanwege onze vloeropbouw moet het raam hoger komen. Dat blijkt gelukkig geen probleem. Het raam wordt snel losgeschroefd en vervolgens tegen de bovenste balk vastgezet. Het gat onderaan kunnen we gemakkelijk met wat restjes isolatiemateriaal opvullen.

Het glas is voor vrijdag.Geen opmerkingen: