woensdag 10 juni 2009

Koudebruggen.

Met de plaatsing van de ramen en het glas is onze werf eindelijk winddicht. Het heeft lang geduurd, maar het resultaat mag gezien worden. De werf geeft nu echt een huiselijke indruk. Als we de ramen en ventilatieroosters allemaal sluiten is het heerlijk stil binnen. De passerende auto’s hoor je haast niet. Zalig dat het zo stil is. Alleen jammer dat de vogeltjes niet meer te horen zijn. Dan zetten we de ramen gewoon in kipstand. Dat is ook goed voor de ventilatie. Met al die natte muren is dat wel nodig.

We zijn heel tevreden over het uitzicht van de ramen met de verticale verdelingen. Nu hoeft niemand meer te veronderstellen dat daar waarschijnlijk grote schuiframen komen. Het uitzicht bevalt ons uitstekend. Dat we de ramen zelf hebben uitgetekend heeft daar uiteraard veel mee te maken. We hebben een pak minder glas dan het originele voorstel van de architect, maar dat was eerlijk gezegd wat onrealistisch. Het zou trouwens met de geldende EPB normen een fikse boete voor oververhitting hebben opgeleverd. Met de huidige hoeveelheid glas kunnen we die oververhitting vermijden door zonwerend glas te gebruiken. De meerkost voor het zonwerend ‘Energy’ glas was iets hoger dan de boete. Maar aan die meerkost hebben we wel iets, aan de boete niet. Gelukkig hebben we het gezond verstand gehad om bij onze keuze van ramen en glas onze EPB-deskundige in te schakelen zodat we de juiste keuzes konden maken.

We hebben even getwijfeld over dat zonwerend glas omdat het lichtjes getint is. Bij de glasleverancier leek het erg groen. Nu het glas erin zit, valt het nauwelijks op. Het kleurverschil is langs buiten wel te zien. Langs binnen zie je het alleen aan voorwerpen vlakbij het raam. We hebben ons dus druk gemaakt voor niets. We merken het verschil wel snel bij de eerste zonnestralen. Binnen blijft het een pak koeler dan buiten. Als we later met wat mooie planten voor extra schaduw zorgen, zal het resultaat vast nog beter worden.

Ondertussen hebben we de ramen nog eens goed bekeken. Op de glaswerken hebben we niets aan te merken. Maar de ramen zijn niet echt volgens de regels der kunst geplaatst. We dachten eerst dat ze nog terug zouden komen voor de afwerking maar dat blijkt niet het geval. Het grootste mankement is het opspuiten van de ramen met PU-schuim. Dat is werkelijk maar uit de losse pols gedaan. Hier en daar kan je naar buiten kijken door de gaten in het schuim. Van koudebruggen gesproken! Dan heeft het niet veel zin muren van een halve meter isolatie te plaatsen. We hebben de firma al op de hoogte gebracht en ze komen binnenkort alles grondig opspuiten. En dan plaatsen ze meteen de deurkruk die ze vergeten waren. Stilaan komt het nog in orde.Geen opmerkingen: