zaterdag 23 augustus 2008

Cursus strobouw.

Volgens de oorspronkelijke planning zou de aannemer nu bezig zijn met het houtskelet. Het geschikte moment dus voor een cursus strobouw. Met de drukte van de laatste dagen, komt het allemaal iets minder goed uit. Maar we hebben er wel zin in. Alleen die trip naar het verre Limburg zint ons niet zo omdat we dan behoorlijk vroeg moeten opstaan. Om alles vlot te laten verlopen, blijven we met de kinderen bij de grootouders logeren. Dan kunnen de kinderen tenminste uitslapen en straks op tijd in bed.

De workshop verloopt geweldig. 's Morgens krijgen we koffie en wat uitleg over strobouw. Daarna gaan we met enkele auto's naar drie strohuizen in de omgeving kijken, eentje in aanbouw, eentje dat al ver gevorderd is en eentje dat al bewoond wordt. Geert van Casa Calida leidt alles in goede banen, de bouwheer/eigenaars/bewoners geven telkens tekst en uitleg. 's Middags worden we vergast op een rijkelijk bruegeliaans buffet. Ondertussen is het ijs gebroken en blijken er verschillende mensen met concrete plannen bij te zitten. Het klikt best tussen de strobouwfans.

Na de middag nemen Hein en Mathias het over en begint de eigenlijke workshop. De methode om stromuren te bouwen is sinds vorig jaar nog geëvolueerd. Het is interessant om de verschillen te zien. Nu wordt er zuiniger omgesprongen met hout, maar het vraagt iets meer werk. We zullen later de twee methodes nog grondig moeten afwegen en zien wat ons het best ligt.
Onze architect heeft het slim bekeken. Hij stelt zijn eigen werf open voor de cursus. Zo kunnen wij aan het werk om zijn kantooruitbreiding te verwezenlijken. We maken ons er niet druk om. Integendeel, de hele ploeg lijkt extra gemotiveerd en we bouwen in redelijk korte tijd vier stromuren waarvan we er uiteindelijk drie voorzien van een laag leem. Zelden heeft een cursusploeg zo hard gewerkt.

Later op de avond wacht ons nog een weldadig pastabuffet waar we nog wat napraten. Moe, vuil maar heel wat wijzer keren we terug huiswaarts.

Geen opmerkingen: