maandag 4 oktober 2010

Trap.

Doordat het houtskelet op sokkels staat, ligt ons terras zowat zestig centimeter boven de begane grond. Tot nu toe hadden we genoeg aan wat opeengestapelde multiplex blokken als opstap. Het mooie terras vraagt natuurlijk om een wat deftigere afwerking. Omdat een smal trapje wat onbenullig zou overkomen, kiezen we ervoor de trap zo breed als het terras te maken. We hebben het nodige hout samen met het terrashout besteld. We kunnen dus meteen aan de slag.
We hebben de hele structuur op voorhand uitgedokterd. Nu moeten we het zaakje nog realiseren. We gebruiken stoepstenen als fundering. Veel gewicht komt er niet op, dat zal dus zeker volstaan. Het kost wat tijd om de stenen op de juiste hoogte te leggen. We leggen de nodige balken erop om dan alles na te meten en steeds te controleren of we waterpas blijven. De fundering is de basis van een stevige trap, dus we werken er graag wat langer aan, liever dan het vlug af te handelen.
De tweede dag beginnen we met de onderste dragende structuur. We gebruiken twee stevige balken in de lengte met daarop een raster van onderbalken. Als die structuur klaar is, bevestigen we vier terrasplanken voor de onderste trede. Die is uiteindelijk net geen 60 centimeter diep. Bovenop die onderste trede bouwen we op dezelfde manier een tweede trede van dertig centimeter. De opstap voor elke trede is 19 centimeter. Daarmee wordt het een trap met een soepele helling.
Het resultaat ziet er goed uit en de trap loopt ook aangenaam. Nu kunnen we eindelijke onze bezoekers op een fatsoenlijke manier ontvangen. We zullen later de randen nog afwerken met een lijst. De komende weken willen we eerst wat zaken binnenin afwerken. Want bezoekers vinden het niet altijd leuk, zo 'n toilet met een gordijn in plaats van een deur.Geen opmerkingen: