zondag 5 juli 2009

Kastanjepalen.

Voor onze deurlijsten hebben we een tijd geleden een wat gek idee gekregen. Vermits we met schuifdeuren willen werken, moeten we geen klassieke deurlijsten gebruiken omdat we geen scharnieren nodig hebben. Dus hebben we bedacht om kastanje palen te plaatsen om een mooi natuurlijk effect te creëren.

Dat blijkt iets makkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste is het niet zo gemakkelijk om niet behandelde, niet geschaafde palen te vinden van de goede dikte. Na wat zoekwerk blijkt Ecomat dat in hun gamma te hebben. Voldoende rechte palen voor onze toepassing vinden we bij de vier meter lange palen. Daar kunnen we stukken van twee meter vijftig uithalen die recht genoeg zijn om tegen de muren te plaatsen. Maar we zijn er nog niet. Een kant van die palen moet recht afgeschaafd worden. Met de elektrische schaaf van Bompi lukt dat wel, maar het is een hels karwei en op het eind begint zo'n paal krom te trekken.

Uiteindelijk blijkt de beste methode om stukken in te zagen en met een flinke beitel weg te kappen zodat we maar de laatste millimeters moeten afschaven. Dat is al een stuk vlotter werken, maar het blijft een flink werkje. Gelukkig heeft Bompi veel tijd.
De voorbereidingen zijn ondertussen achter de rug en onze binnenwanden zijn klaar zodat we de palen eindelijk kunnen plaatsen. Dat gaat goed vooruit. We vonden het wel een leuk idee maar het was toch bang afwachten hoe het er uiteindelijk zou uitzien. Wel, we zijn erg tevreden over het resultaat.2 opmerkingen:

Tom zei

Die kastanjepalen als deurlijsten is een prachtidee. Ik ben ook behoorlijk zot van jullie ronde muren. Inspirerend....

Tom

gert zei

zeer mooi die palen, geeft een fijne organische touch. Heb onlangs een traphal mogen bewonderen waar ze oude, gebogen perebomen gebruikt hebben als ballustrade.