Collega strobouwers vragen ons wel eens advies over aannemers of offertes. Dat is een zaak die bij klassieke bouwavonturen uiteraard ook aan bod komt. Al komen er bij strobouw wel enkele specifieke zaken om de hoek kijken.
StroJe moet uiteraard ergens stro zien te vinden. Wij hadden via Kapaza al een adressenlijstje opgebouwd tot we toevallig ergens onderweg een bordje zagen 'stro te koop'. Zo hebben wij onze stroman in de buurt gevonden. En we zijn er heel tevreden over.
GrondwerkenOnze grondwerkers wonen een paar honderd meter bij ons vandaan. Zij vinden het leuker om in hun eigen buurt te werken. En we zien ze nog af en toe passeren. Dan voelen we ons weer een beetje meer thuis op de werf.
HoutskeletVoor het houtskelet hebben we ons vertrouwen gesteld in de aannemer die onze architect heeft voorgesteld. We zijn erg tevreden over het eindresultaat.
DakDe schrijnwerker heeft het dak gelegd, wij hebben zelf de pannen gezocht. Daar zijn we in zee gegaan met de meest behulpzame leverancier van bouwmaterialen. Ook daar is alle vlot en stipt verlopen.
EPDMVoor de EPDM op het terras hebben we, naast een adres getipt door onze architect, een firma uit de buurt gecontacteerd. Die sympathieke man is verschillende keren op werfbezoek gekomen en had bovendien de laagste prijs.
LeemWat de leem betreft zijn we nog op zoek. Dat ligt een beetje moeilijker, omdat je daar vaak leem met een merknaam tegenkomt, die doorgaans belachelijk duur is. Het ideaal is om een grondwerker te vinden die je goede leem kan leveren aan een zacht prijsje. Grootste moeilijkheid daar is te bepalen wat nu precies goede leem is. Wordt vervolgd...
RamenOnze architect heeft een geweldig idee om ons op een goedkope (zeg liever: minder dure) manier aan ramen te helpen. Volgende week geeft hij meer tekst en uitleg en een praktijkvoorbeeld. Wordt vervolgd...
RaadZoek bij voorkeur aannemers uit je buurt. Die mensen vinden dat meestal leuker. En je hebt meer kans dat ze je uit de nood helpen als er later wat mis blijkt met hun werk.
Ga vooral af op je buikgevoel. Bezoek de aannemers persoonlijk en praat ermee. Dan weet je al snel of het 'klikt'. De rest volgt vanzelf.