vrijdag 16 januari 2009

Offertes en aannemers.

Collega strobouwers vragen ons wel eens advies over aannemers of offertes. Dat is een zaak die bij klassieke bouwavonturen uiteraard ook aan bod komt. Al komen er bij strobouw wel enkele specifieke zaken om de hoek kijken.

Stro
Je moet uiteraard ergens stro zien te vinden. Wij hadden via Kapaza al een adressenlijstje opgebouwd tot we toevallig ergens onderweg een bordje zagen 'stro te koop'. Zo hebben wij onze stroman in de buurt gevonden. En we zijn er heel tevreden over.

Grondwerken
Onze grondwerkers wonen een paar honderd meter bij ons vandaan. Zij vinden het leuker om in hun eigen buurt te werken. En we zien ze nog af en toe passeren. Dan voelen we ons weer een beetje meer thuis op de werf.

Houtskelet
Voor het houtskelet hebben we ons vertrouwen gesteld in de aannemer die onze architect heeft voorgesteld. We zijn erg tevreden over het eindresultaat.

Dak
De schrijnwerker heeft het dak gelegd, wij hebben zelf de pannen gezocht. Daar zijn we in zee gegaan met de meest behulpzame leverancier van bouwmaterialen. Ook daar is alle vlot en stipt verlopen.

EPDM
Voor de EPDM op het terras hebben we, naast een adres getipt door onze architect, een firma uit de buurt gecontacteerd. Die sympathieke man is verschillende keren op werfbezoek gekomen en had bovendien de laagste prijs.

Leem
Wat de leem betreft zijn we nog op zoek. Dat ligt een beetje moeilijker, omdat je daar vaak leem met een merknaam tegenkomt, die doorgaans belachelijk duur is. Het ideaal is om een grondwerker te vinden die je goede leem kan leveren aan een zacht prijsje. Grootste moeilijkheid daar is te bepalen wat nu precies goede leem is. Wordt vervolgd...

Ramen
Onze architect heeft een geweldig idee om ons op een goedkope (zeg liever: minder dure) manier aan ramen te helpen. Volgende week geeft hij meer tekst en uitleg en een praktijkvoorbeeld. Wordt vervolgd...

Raad
Zoek bij voorkeur aannemers uit je buurt. Die mensen vinden dat meestal leuker. En je hebt meer kans dat ze je uit de nood helpen als er later wat mis blijkt met hun werk.
Ga vooral af op je buikgevoel. Bezoek de aannemers persoonlijk en praat ermee. Dan weet je al snel of het 'klikt'. De rest volgt vanzelf.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi bouwers,


Ik ben eventjes vergeten waar jullie jullie droomhuis aan het bouwen zijn, maar voor goedkope leem, moeten jullie eventueel de firma Croes contacteren: www.croesbvba.be. Ze zijn gevestigd in St-Truiden (Geetbets) en zijn gespecialiseerd in grondwerken. Als ik me goed heb laten inlichten, zeven zij grond en verkopen zij dan de verschillende soorten voor allerhande gebruik. Het is een grote firma die overal in Vlaanderen actief is, dus misschien kunnen ze een vrachtwagen of 2 komen afkiepen bij jullie?

Groetjes,


Rik

ARQ zei

Hey Rik, bedankt voor de informatie. Die zullen we zeker eens contacteren als het zover is. Wie weet komen we de leem eens keuren in Wilderen...

Arq