zondag 10 mei 2009

Elektriciteitskabels trekken.

Na enkele weken pleisterwerk is het leuk om eens wat anders te doen. De voorbije maand hebben we enkele avonden besteed aan het uitwerken van de elektrische installatie. Dat is geen gemakkelijke klus, zelfs al hebben we het niet te ingewikkeld gemaakt. De vraag of we overal voldoende stopcontacten hebben voorzien, blijft door ons hoofd spoken. Het lastigste deel is zonder twijfel de verlichting. Je moet die kabels op de juiste plek leggen, afhankelijk van de verlichting die je kiest. Dat wil dus zeggen dat we nu die keuzes moeten maken. Dat vinden we best moeilijk. Gelukkig hoeven we dat nog niet tot in de puntjes te weten om al te kunnen starten.

Na een dringende schoonmaak gaan we aan de slag. De inbouwdozen worden met het plan bij de hand vlot gemonteerd in de holle wanden. Dat maakt alles een stuk overzichtelijker. Dan leggen we de kabels bovenaan in de wanden en trekken ze door naar beneden. Het geheel is eenvoudig en logisch opgebouwd. De stroomkringen liggen niet per kamer, maar volgens naburigheid. We maken kringen van stopcontacten die dicht bij elkaar liggen. Dat lijkt ingewikkeld op het plan, maar het is heel logisch wanneer je de kabels trekt.

We pakken het stap voor stap aan. We beginnen met de aparte kabels voor de wasmachine en vaatwasser. Voor de bekabeling van de wisselschakelaar aan de trap komen we jammer genoeg niet toe met de restjes kabel die we nog hadden liggen. Dat moeten we een weekje uitstellen. We weten nu tenminste wat we precies nodig hebben. Dan volgen de stopconacten, de UTP-kabels en de voeding van de lichtschakelaars. Tegen de avond liggen de meeste kabels van het gelijkvloers op hun plek.
Geen opmerkingen: