vrijdag 10 april 2009

Twee camions leem.

Vorige zondag hebben we het vat nog onder de dakgoot gezet en ondertussen heeft een kleine regenbui al voor een bescheiden voorraad water gezorgd. Dat is alvast goed om binnenkort met het lemen te starten. Maar eerst de binnenwanden nog.

Vandaag werken we het houtskelet van de binnenwanden verder af. Morgen komt schoonbroer J. helpen om de Fermacell platen te plaatsen. Wanneer het skelet klaar is, zagen we alvast wat platen op maat om morgen met voorsprong aan de slag te kunnen. We zetten meteen al een paar kleinere platen tegen de wand van de badkamer. De ruimte binnen krijgt daardoor al een heel ander uitzicht.


Rond de middag belt onze Limburgse grondwerker dat hij vandaag leem kan leveren tegen half acht. We zijn blij dat hij vandaag komt, want we zijn er nu toch. Dan moeten we volgende week geen toeren uithalen om op tijd op de werf te geraken.
De extra tijd kunnen we gebruiken om de dubbele balken boven ons dakterras aan te pakken. Een tijd geleden hebben we die ingepakt om geen regenwater binnen te krijgen. Ondertussen hebben we een paar rollen koraflex gehaald om bovenop de balken te kleven. Het is geen gemakkelijke klus. Maar als het klaar is, ziet ons huisje er weer een stuk frisser uit.
Mooi volgens afspraak komt grondwerker Hugo aan. We hebben een stuk plastiek klaargelegd waar de leem op gestort mag worden. De ene na de andere vrachtwagen wordt vakkundig gelost waar het moet. We zien de voorbijgangers met verwonderde blikken langs komen. 'Wat doen die mensen toch, ze hebben achter hun huis een hele berg grond liggen, en nu laten ze nog meer grond komen. Vreemd...'
Wij lopen ondertussen euforisch rond. Blij als een kind met een nieuw stuk speelgoed vanwege onze berg leem. De collega van Hugo loop wat nieuwsgierig rond. We moeten geen twee keer vragen of hij eens een kijkje wil nemen. Ze hebben al wel vaker een strobalenhuis gezien, maar het blijft toch een apart geval. Even later vertrekken de sympathieke grondwerkers terug naar Limburg. Wij dekken onze berg leem af zodat hij goed vochtig blijft en trekken moe maar tevreden hiuswaarts.
4 opmerkingen:

Unknown zei

Ikke weer...

Ik heb eens ergens gelezen (volgens mij op papieren van Casa Calida) dat je de leem eerst een winter moet laten kapot vriezen. Omdat die anders niet handelbaar zou zijn. Vraag me niet waarom. Enig idee of dat met deze afgeleverde leem ook moet? Of mag je hiermee meteen aan de slag?

Gr, David.

ARQ zei

David,

Het is blijkbaar inderdaad een goed idee om je leem te laten 'kapotvriezen' zodat hij makkelijker verwerkbaar wordt. Maar het hoeft niet echt. Weldra krijg je onze werkwijze wel te zien...

David Jochems zei

Perfect, ik ben benieuwd!

Volgens onze planning gaan wij ook een (heel klein) deel lemen voor de winter. Maw die leem kan ook niet "kapot vriezen". Dus perfect om eerst jullie werkwijze af te wachten.

Gr, David.

tinneke zei

helpende kindjes, heerlijk!