zondag 26 april 2009

Ronde hoeken.

We worden stilaan bedreven in het pleisteren met leem. Samen met vokke kunnen we verschillende meters pleisteren op een dag. Ik sta dan een ganse dag te mixen terwijl vokke de leem tegen de muren smeert. Het mixen is behoorlijk zwaar werk, maar het houdt me fit.

We hebben ondertussen een betonmolen op de werf gekregen om daarmee gemakkelijker onze mix te maken. Maar het resultaat valt tegen. De leem blijft grotendeels in de betonmolen plakken. En het is behoorlijk zwaar om die eruit te krijgen. Uiteindelijk vullen we dan een bak met klaargemaakte mix die we nauwelijks kunnen verplaatsen. Dan lijkt het toch handiger om met enkele emmers leem naar binnen te lopen en daar de leem te mixen. Zo kunnen we ook leem op een kleine steiger maken in plaats van zo'n zware bak op te tillen.

Vandaag hebben we de eerste afrondingen naast de ramen bepleisterd. Dat lukt vrij aardig met een dikke smurrie met veel stro erin. Het raam van de keuken geeft al een goed idee van het uiteindelijke effect. Door de afronding lijkt de muur minder dik en kan er ook meer licht binnenvallen. Het dichtsmeren van het stro onder onze verhoogde vensterbank gaat beter dan gevreesd. Terwijl we de stroleem diep in het stro duwen, persen we dat goed samen. Als we het op voorhand hadden geweten hadden we half zoveel tijd besteed aan het opstoppen van de gaten in de muren. Met de stroleem gaat dat vanzelf, die valt er niet zomaar uit.
We zijn al heel tevreden met het voorlopige resultaat...
Geen opmerkingen: