zondag 26 oktober 2008

Stro in de vloer.

De eerste taak die ons wacht is het opvullen van de vloer met stro. Dat zal een stuk makkelijker gaan dan het dak dus we zien het best zitten. We zullen tussendoor de sanitaire afvoer nog moeten voorzien en de energiebocht moet ook gefatsoeneerd worden. Zo zijn we zeker van wat afwisseling in ons werk.

Dit weekend zijn we met het leuke werk begonnen. Dampscherm op de bodem, strobalen erin stampen en op het eind aftimmeren met OSB platen. We zijn ondertussen weer een stuk wijzer en geven graag deze tips aan toekomstige bouwers:

- Wat de schrijnwerker ook zegt over het dampscherm dat je in één stuk kan draperen over de houten balken, je kan net zo makkelijk kleinere stukken dampscherm afsnijden en op de bodem leggen. Het bespaart je zowat de helft aan materiaal en je verliest er eigenlijk geen tijd mee. In tegendeel, die lange strook heeft de neiging toch wat af te wijken van het pad waardoor je steeds moet corrigeren.

- Strobalen splitsen doen we bij het vullen van een vloer beter niet met een priem. We knippen gewoon de koorden door. De baal valt niet meteen helemaal uit elkaar, maar de kleinere pakketjes zijn meteen zichtbaar. Nu kan je de baal heel proper uit elkaar halen tussen die pakketjes. De stukken die je zo maakt, gaan er veel makkelijker in dan een zelfgemaakte baal die niet proper gesplitst is.

- De buitenste balken liggen dichter bij elkaar. Daar past net een strobaal op zijn kant tussen. Maar het is onbegonnen werk om het uitstekende stuk er af te krijgen. Doe dit dus enkel als er toch een muur boven komt. Als de vloer moet doorlopen, maak je best kleine balen die er precies in passen.

- Leg je OSB platen eerst even uit, met wat geluk passen ze perfect zonder extra zaagwerk. Doet de architect het ervoor of is het toeval?
Geen opmerkingen: