donderdag 9 oktober 2008

Dakspanten.

Na de pijlers wordt de dakconstructie opgebouwd. Zo krijgt het huis de finale vorm. Nu dringt het echt tot ons door hoe groot het huis werkelijk is. Dit wil bovendien zeggen dat we stro in het dak kunnen stoppen. Dat moet op korte tijd en met droog weer gebeuren zodat het stro niet nat wordt.

We hebben met de schrijnwerker afgesproken om vandaag al te beginnen met het stro. Ten eerste is het nu al mooi en vooral droog weer. Maar ook handig is dat Leo, de helper van onze schrijnwerker ons kan helpen met het bedienen van de kraan. Zo geraken die balen stro veel gemakkelijker boven.

De eerste ervaringen met het kleine dak leren ons dat we de balen best eerst in vorm kloppen, zodat ze beter tussen de spanten passen. Het komt erop neer om met een stevige houten blok de lange zijkanten samen te kloppen zodat de balen terug wat minder breed worden. We doen dat werkje liever op de grond dan later op het dak. Als we het op voorhand hadden geweten, hadden we de balen op hun kant gestapeld zodat ze door hun eigen gewicht samengeperst worden.

Vandaag hebben we het kleine dak al gevuld en zijn we begonnen met enkele spanten van het grote dak. Morgen zullen we vooral veel balen stro op het dak leggen, zodat onze vrienden kunnen helpen met het opvullen van het dak. We hebben een beperkt aantal helpers opgeroepen, zodat we elkaar niet voor de voeten lopen.
Als we wat doorwerken kunnen we morgen vast en zeker alle balen, ook die voor het platte dak, boven krijgen. En dan zijn we klaar voor een gezellig weekend strobouwen.
Geen opmerkingen: