maandag 20 september 2010

Houten terras.

Vooraf meten we alles nog eens na en bestuderen we hoe we de planken best kunnen leggen. Je kan niet zomaar ergens beginnen en hopen dat het verder allemaal goed uitkomt. We willen de planken net zoals binnen evenwijdig met de voorgevel leggen. Op die manier maken we een logisch verband tussen binnen en buiten. Bijkomend voordeel is dat de planken lang genoeg zijn om volledige lengtes te leggen als we het zo aanpakken. Dat geeft een mooier uitzicht dan verschillende stukken in elkaars verlengde te moeten leggen.
We beginnen met een plank tegen de muur van de eethoek. Die muur is niet bepaald recht — zo zijn stromuren nu eenmaal. Door ons op het houtwerk te richten kunnen we de planken toch perfect evenwijdig met het houtskelet leggen. Door de afstand tussen de planken zo goed mogelijk af te meten hopen we aan de tegenoverliggende muur met een ruime halve plank uit te komen. Met die organische muren moeten de planken ook organisch afgezaagd worden, wat alleen lukt als je niet te dicht tegen de zijkant van de planken moet zagen want het verschil bedraagt hier en daar ruim twee centimeter. Ook voor het uitzicht zal het mooier zijn als er ruim een halve plank tegen de muur ligt.
Na wat twijfelen en een keer of tien nameten, tekenen we onze eerste plank af en zagen die naar de vorm van de muur. Na enkele correcties sluit die eerste plank mooi aan tegen de muur. Daarna kunnen we het kleine hoekje aan het uiteinde van de muur afmeten. Want dat kleine stukje wordt het echte begin van ons houten terras. Als die eerste twee planken vastliggen, zagen we een hele reeks planken op maat. Omdat ook de muur naast de voordeur niet recht is moeten we elke plank op een net iets andere lengte zagen.
Wanneer we na het avondeten verder willen werken, komt de buurman — schrijnwerker van opleiding — even kijken. Het valt hem op dat onze eerste plank niet helemaal recht is. Hij vreest dat die kromming bij elke plank groter gaat worden en stelt voor om die plank recht te leggen alvorens verder te werken. Met een hulplat en enkele spieën lukt het de plank recht te trekken.
De volgende dag gaan we verder met het leggen van de andere planken. Uiteindelijk moeten we bijna elke plank wat corrigeren met spieën. Zo gaat het langzamer dan gepland, maar het resultaat mag gezien worden. Tegen dat we de andere muur bereiken, merken we dat we nog altijd perfect evenwijdig lopen met het houtwerk en we bovendien uitkomen op een goede halve plankbreedte. Mooi werk, al zeggen we het zelf...

1 opmerking:

Jetta zei

dat ziet er zeker goed uit! maar pas op dat er geen boktor komt in en rondom het huis!