zondag 29 november 2009

Herstellingswerken.

Vrijdagmorgen hebben we contact opgenomen met de leverancier van de gasradiator. Nog voor de middag zijn ze komen kijken. Compleet verbaasd hebben ze alles goed bekeken. Eerste geruststelling was dat de radiator het nog doet. Met een flinke poetsbeurt is die terug de oude.

De oorzaak van de brand is ondertussen min of meer duidelijk geworden. De dubbelwandige koker kon uitgeschoven worden om hem aan te passen aan de dikte van de muur. Daarvoor zijn er twee sleuven gemaakt in de zijkant. Wellicht heeft de hevige wind een vlam uit de brander getrokken en is die door die sleuven bij het stro geraakt. Het ligt dus niet aan de hitte van de buitenste koker. Twee weken geleden hebben we het stro rond de koker trouwens geïnspecteerd en niets vreemds (zwartgeblakerd of bruin aangezet stro) opgemerkt. We hadden misschien toch het veiligheidsprincipe moeten toepassen en het zekere voor het onzekere nemen en toch een brandwerende isolatie rond de koker voorzien.

Daarna hebben we de resterende muur nagekeken en het stro in de vloer hebben we eruit gehaald. Door de bluswerken was dat nat geworden. Bij een vriend hebben we enkele strobalen opgepikt. Zaterdag hebben we materiaal gekocht om alles te herstellen.
We hebben besloten om het stuk waar de muurdoorvoer zit op te bouwen uit cellebeton. De rest van de muur doen we opnieuw met strobalen. Na een paar uur doorwerken staat de muur er terug en kan de radiator opnieuw in gebruik genomen worden. Morgen zetten we een eerste laag leem en zitten we terug gerust. Dan kunnen we kinderen weer naar huis komen.Geen opmerkingen: