donderdag 25 oktober 2007

Openhuizendag: privé!

Vorig weekend zetten tientallen mensen voor de tiende keer hun huizen open op vraag van de bond beter leefmilieu. Bedoeling was geenszins architecturale hoogstandjes of etalagehuizen in de kijker te zetten. Nee, de huizen die je kon bezoeken waren stuk voor stuk lage energiewoningen, inclusief enkele passiefhuizen. Met onze ecologische bouwplannen in het verschiet konden we daar niet weg blijven.

W schrijft zich in om twee huizen te bezoeken. Enkele dagen later het spijtige bericht dat een van de twee niet kan doorgaan op de afgesproken dag. Dan houden we het maar bij die ene overblijver.
Zaterdag ploffen we de kindjes neer bij de grootouders en trekken naar het strobalen passiefhuis van architect Henk Van Aelst. Iets te laat (geen GPS) arriveren we ter plekke. Gek genoeg zijn er in geen velden of wegen auto's te bespeuren. Zijn die BBLers echt zo groen? Dat kan toch niet. Voorzichtig tik ik op de deur. De architect is gelukkig thuis. W heeft zich vergist! De architect houdt open huis op zondag!
Na de vraag of we van ver kwamen, krijgen we spontaan een privé rondleiding van meer dan een uur. Van Aelst blijkt een gepassioneerd architect die niets liever doet dan over zijn vak en zijn ecologisch huis vertellen. Hoe een gênante vergissing toch positief kan uitdraaien.

Hoe was dat huis? Best mooi en gezellig warm vanbinnen. We vallen toch meer voor de huizen van 'onze' architect, Peter Vos. Van Aelst was wel zo vriendelijk ons enkele goede tips te geven.

Geen opmerkingen: