zondag 27 mei 2007

Earthship.

Liefde op het eerste zicht? Het waaw gevoel? Wel, ziehier het "Earthship" ...

Een duurzaam en ecologisch verantwoord huis, dat geheel onafhankelijk in alle behoeften van zijn bewoners kan voorzien. Het is een huis dat niet op het electriciteitsnet, de waterleiding of het riolenstelsel is aangesloten.
Door gebruik te maken van zonnecellen en windturbines en door het opvangen van regenwater, is het Earthship zelf een duurzaam product dat het milieu niet belast. Door bij de bouw afgedankte materialen te gebruiken - met name autobanden, aluminiumblikjes en afvalhout - bevordert het Earthship het recycleren van industrieel afval.

En last, but not least, je kweekt in je earthship het hele jaar door groenten, fruit en kruiden binnenshuis. Ik zei het al, liefde op het eerste zicht.

Maaaaaarrrrrr! Er is nog nooit iemand die in België een vergunning gekregen heeft voor dit soort huizen, er zijn nochthans al pogingen geweest. Een vriendin die werkzaam is bij de dienst ruimtelijke ordening zei ons dat het ook zeer onwaarschijnlijk zal zijn dat je een vergunning zal bekomen in België, zucht zeg!
In de ons omringende landen zijn ze anders echt goed bezig. Oscar & Lisa (zie de link naar hun blog) zijn er één aan het bouwen in Spanje, in Brighton (Engeland) is er net eentje af en ook in Normandië (Frankrijk) zijn de werken al aardig opgeschoten! Je vind Earthships in Amerika, Schotland en zelfs in Siberië ... ooit misschien in België?

1 opmerking:

Everson zei

Wat jammer dat jullie geen vergunning kon krijgen. Wij gaan en earthship in Zuid-Afrika bouwen. Project Aardskip zie www.aardskip.com.

Tips en vrijwilligers zijn altijd welkom.