woensdag 8 september 2010

Voorbereiding terras.

Nu de gevel er zo prachtig uitziet, beseffen we pas hoe slordig ons huis erbij lag het voorbije jaar. We schamen ons een beetje. Het valt eens zo hard op hoe de osb-vloer aan de voordeur heeft afgezien. Hoog tijd dus om daar wat aan te doen.
Onze eerst zorg bestaat uit het extra beschermen van de houten onderbalken. We willen tenslotte dat die nog een lange tijd meegaan. Het regenwater moet optimaal afgevoerd worden. Bovenop de balken gaan we stroken epdm plakken die we enkele centimeters laten oversteken. Het water dat tussen de terrasplanken wegloopt valt op die manier netjes naast in plaats van op de balken.
De osb-platen weghalen gaat heel vlug. Nu die vloer weg is profiteren we ervan om de onderkant van de bepleistering even na te kijken en de grond eronder op te ruimen. Daar ligt nog veel stro (kurkdroog trouwens), wat stukjes hout en zelfs leem. Dan snijden we eerst een hele hoop repen epdm van de juiste lengte en breedte. Het gros van die repen heeft dezelfde afmeting zodat we flink kunnen doorwerken. Dan komen de kleine hoeken en kanten zodat we toch een ruime voormiddag bezig zijn.
Bij het uitmeten van die repen merken we dat we nog enkele extra balken moeten voorzien om de terrasplanken volledig te ondersteunen. Tussen de grote balken van het houtskelet en vlak tegen de gevel schroeven we extra onderbalken. Wanneer we daarmee klaar zijn, loopt het tegen de avond. We houden het plakken voor de volgende dag.
Het plakwerk pakken we rustig aan. Vanwege de regen beginnen we met het deel onder het afdak in de hoop dat de andere balken daarna droog zijn. Alles loopt volgens plan en tegen de avond hebben alle balken een strook epdm gekregen. De terrasplanken zijn ondertussen geleverd en liggen te wachten. Dan kan weldra het leuke werk beginnen.
Geen opmerkingen: