donderdag 2 september 2010

Kalk met pigment.

Vandaag staat het grote experiment met pigment in het kalkmengsel op het programma. Het valt te merken aan Mathias die er blij als een klein kind met nieuw speelgoed bijloopt. Hij is nog beter gezind dan anders. Terwijl zijn collega's de mengmachine en kalk klaar zetten, richt Mathias het 'labo' in. Een redelijk propere emmer, een zak goud oker en een zak gebrande omber, de weegschaal (uit onze keuken!) en een verfbeker met handvat om het pigment te scheppen. Eens het labo klaar staat, gaat het er weer super efficiënt aan toe.
Bij het mengen van de kalk moet ik er nu op letten om de juiste hoeveelheid pigmenten toe te voegen. In de emmer gooi ik een kilo gebrande omber en anderhalve kilo goud oker. Die emmer kap ik na drie zakken trasskalk in de mengbak. Dan volgen er nog drie zakken kalk. De mengeling ziet er behoorlijk donker uit, het heeft wat weg van chocolademelk, of zeg maar pap. We weten ondertussen wel dat die kleur nog heel wat lichter wordt als de kalk droogt. Geen zorgen dus. We zijn alleen benieuwd wat het effect zal zijn tegen de gevel.
Doordat deze eindlaag niet te dik wordt, gaat het mengen er wat rustiger aan toe. Na de middag kunnen we de eerste muur beginnen sponzen. Jorn legt met handen en voeten uit hoe ik het precies moet aanpakken. Het lukt niet meteen zodat de meesterstucadoor het nog even komt voordoen. Het duurt toch even voor ik er de pak van weg heb. Maar vanaf dan gaat het goed. Op het eind van de werkdag blijft enkel de achtergevel nog over. Die pakken we morgen aan. En dan gaan we ook de afplaksels rond de ramen zorgvuldig verwijderen. We zijn nu al dik tevreden. Nog even afwachten hoe de kleur er uiteindelijk uit zal zien.Geen opmerkingen: