zaterdag 25 september 2010

Terras klaar.

Vandaag leggen we de laatste planken van het terras onder het afdak. Daarmee krijgt de hoek aan onze voordeur eindelijk een wat deftiger uitzicht. Al zijn we nog niet helemaal klaar. Voorlopig moeten bezoekers de geïmproviseerde trap van verweerde multiplex plaatjes nog gebruiken. Dat blijft nog altijd een stevige oplossing, maar mooi is anders. Volgende week maken we werk van een fatsoenlijke trap.
De rest van de namiddag gebruiken we om een deel van de verharding aan de inkom af te graven en aan de andere kant van het huis te storten. Vanaf morgen kunnen we de auto dan parkeren aan de minder mooie kant van het huis. Dan hoeven we niet langer op die auto te kijken vanuit de keuken of eethoek.
Morgenvroeg zullen we nog wat opmeten in de tuin. De buurman wil zijn haag verwijderen en een houten schutting in de plaats zetten. Uiteindelijk komt ons dat wel goed uit omdat we aan die kant toch een plantenborder willen aanleggen. Voor een haag zouden we dan weer wat ruimte moeten open laten of zorgen dat de border niet in de haag begint te groeien. Dan is een houten afscherming wel zo handig. Dat is een karweitje dat we liefst nog dit jaar aanpakken. Dan kunnen we volgende lente beginnen aan onze definitieve beplanting.



maandag 20 september 2010

Houten terras.

Vooraf meten we alles nog eens na en bestuderen we hoe we de planken best kunnen leggen. Je kan niet zomaar ergens beginnen en hopen dat het verder allemaal goed uitkomt. We willen de planken net zoals binnen evenwijdig met de voorgevel leggen. Op die manier maken we een logisch verband tussen binnen en buiten. Bijkomend voordeel is dat de planken lang genoeg zijn om volledige lengtes te leggen als we het zo aanpakken. Dat geeft een mooier uitzicht dan verschillende stukken in elkaars verlengde te moeten leggen.
We beginnen met een plank tegen de muur van de eethoek. Die muur is niet bepaald recht — zo zijn stromuren nu eenmaal. Door ons op het houtwerk te richten kunnen we de planken toch perfect evenwijdig met het houtskelet leggen. Door de afstand tussen de planken zo goed mogelijk af te meten hopen we aan de tegenoverliggende muur met een ruime halve plank uit te komen. Met die organische muren moeten de planken ook organisch afgezaagd worden, wat alleen lukt als je niet te dicht tegen de zijkant van de planken moet zagen want het verschil bedraagt hier en daar ruim twee centimeter. Ook voor het uitzicht zal het mooier zijn als er ruim een halve plank tegen de muur ligt.
Na wat twijfelen en een keer of tien nameten, tekenen we onze eerste plank af en zagen die naar de vorm van de muur. Na enkele correcties sluit die eerste plank mooi aan tegen de muur. Daarna kunnen we het kleine hoekje aan het uiteinde van de muur afmeten. Want dat kleine stukje wordt het echte begin van ons houten terras. Als die eerste twee planken vastliggen, zagen we een hele reeks planken op maat. Omdat ook de muur naast de voordeur niet recht is moeten we elke plank op een net iets andere lengte zagen.
Wanneer we na het avondeten verder willen werken, komt de buurman — schrijnwerker van opleiding — even kijken. Het valt hem op dat onze eerste plank niet helemaal recht is. Hij vreest dat die kromming bij elke plank groter gaat worden en stelt voor om die plank recht te leggen alvorens verder te werken. Met een hulplat en enkele spieën lukt het de plank recht te trekken.
De volgende dag gaan we verder met het leggen van de andere planken. Uiteindelijk moeten we bijna elke plank wat corrigeren met spieën. Zo gaat het langzamer dan gepland, maar het resultaat mag gezien worden. Tegen dat we de andere muur bereiken, merken we dat we nog altijd perfect evenwijdig lopen met het houtwerk en we bovendien uitkomen op een goede halve plankbreedte. Mooi werk, al zeggen we het zelf...





woensdag 8 september 2010

Voorbereiding terras.

Nu de gevel er zo prachtig uitziet, beseffen we pas hoe slordig ons huis erbij lag het voorbije jaar. We schamen ons een beetje. Het valt eens zo hard op hoe de osb-vloer aan de voordeur heeft afgezien. Hoog tijd dus om daar wat aan te doen.
Onze eerst zorg bestaat uit het extra beschermen van de houten onderbalken. We willen tenslotte dat die nog een lange tijd meegaan. Het regenwater moet optimaal afgevoerd worden. Bovenop de balken gaan we stroken epdm plakken die we enkele centimeters laten oversteken. Het water dat tussen de terrasplanken wegloopt valt op die manier netjes naast in plaats van op de balken.
De osb-platen weghalen gaat heel vlug. Nu die vloer weg is profiteren we ervan om de onderkant van de bepleistering even na te kijken en de grond eronder op te ruimen. Daar ligt nog veel stro (kurkdroog trouwens), wat stukjes hout en zelfs leem. Dan snijden we eerst een hele hoop repen epdm van de juiste lengte en breedte. Het gros van die repen heeft dezelfde afmeting zodat we flink kunnen doorwerken. Dan komen de kleine hoeken en kanten zodat we toch een ruime voormiddag bezig zijn.
Bij het uitmeten van die repen merken we dat we nog enkele extra balken moeten voorzien om de terrasplanken volledig te ondersteunen. Tussen de grote balken van het houtskelet en vlak tegen de gevel schroeven we extra onderbalken. Wanneer we daarmee klaar zijn, loopt het tegen de avond. We houden het plakken voor de volgende dag.
Het plakwerk pakken we rustig aan. Vanwege de regen beginnen we met het deel onder het afdak in de hoop dat de andere balken daarna droog zijn. Alles loopt volgens plan en tegen de avond hebben alle balken een strook epdm gekregen. De terrasplanken zijn ondertussen geleverd en liggen te wachten. Dan kan weldra het leuke werk beginnen.




zondag 5 september 2010

Gevel afgewerkt.

Vrijdag bepleisteren Jorn en Mark de achtergevel nog. Tussendoor legt Jorn me uit hoe ik de plastiek van de ramen moet halen. Het is in wezen simpel. Ik snij de afplaktape zo dicht mogelijk tegen de bepleistering af, zodat er een scherpe propere rand ontstaat. Een stukje van de tape blijft gewoon onder de bepleistering zitten. Het is vooral belangrijk met een scherp mes aan de slag te gaan en niet te snel willen gaan. Met restjes natte kalk vullen we meteen de kleine gaatjes in de hoeken waar de tape wat dubbel heeft gezeten.
Doordat de zon in de voormiddag op de achtergevel staat, kan het sponzen snel beginnen. Net na de middag zijn we daarmee klaar en even later vertrekken de pleisteraars. Dan is het aan ons om verder alle plastiek te verwijderen. We concentreren ons eerst op de ramen en pakken dan de houten balken van het dak aan. We vegen meteen het ergste vuil van de stelling zodat er zeker niets tegen onze prachtige gevel waait. Uiteindelijk geraken we niet helemaal rond voor het donker wordt.
Gelukkig hebben we nog een heel weekend om alle balken na te kijken en de stelling op te kramen. Zaterdag besteden we aan de achtergevel en aan het proper maken van het houtwerk. We doen het rustig aan want als de stelling weg is, geraken we er niet meer bij. Zondag ruimen we de stelling rustig aan op en maken we de omgeving rondom het huis weer netjes. Dan rest ons enkel nog wat foto's te maken.










donderdag 2 september 2010

Kalk met pigment.

Vandaag staat het grote experiment met pigment in het kalkmengsel op het programma. Het valt te merken aan Mathias die er blij als een klein kind met nieuw speelgoed bijloopt. Hij is nog beter gezind dan anders. Terwijl zijn collega's de mengmachine en kalk klaar zetten, richt Mathias het 'labo' in. Een redelijk propere emmer, een zak goud oker en een zak gebrande omber, de weegschaal (uit onze keuken!) en een verfbeker met handvat om het pigment te scheppen. Eens het labo klaar staat, gaat het er weer super efficiënt aan toe.
Bij het mengen van de kalk moet ik er nu op letten om de juiste hoeveelheid pigmenten toe te voegen. In de emmer gooi ik een kilo gebrande omber en anderhalve kilo goud oker. Die emmer kap ik na drie zakken trasskalk in de mengbak. Dan volgen er nog drie zakken kalk. De mengeling ziet er behoorlijk donker uit, het heeft wat weg van chocolademelk, of zeg maar pap. We weten ondertussen wel dat die kleur nog heel wat lichter wordt als de kalk droogt. Geen zorgen dus. We zijn alleen benieuwd wat het effect zal zijn tegen de gevel.
Doordat deze eindlaag niet te dik wordt, gaat het mengen er wat rustiger aan toe. Na de middag kunnen we de eerste muur beginnen sponzen. Jorn legt met handen en voeten uit hoe ik het precies moet aanpakken. Het lukt niet meteen zodat de meesterstucadoor het nog even komt voordoen. Het duurt toch even voor ik er de pak van weg heb. Maar vanaf dan gaat het goed. Op het eind van de werkdag blijft enkel de achtergevel nog over. Die pakken we morgen aan. En dan gaan we ook de afplaksels rond de ramen zorgvuldig verwijderen. We zijn nu al dik tevreden. Nog even afwachten hoe de kleur er uiteindelijk uit zal zien.