vrijdag 3 april 2009

EPB advies.

EPB-deskundigen en veiligheidscoördinatoren zijn heel wat vlotter met hun offertes. Na onze onzalige ervaring met ramenmakers, hadden we maar meteen bij een stuk of tien studiebureaus geïnformeerd naar de prijs. Na drie dagen hadden we van de meesten al een offerte binnen. Een ervan had ons opgebeld om te informeren hoever we staan met ons project. Zijn offerte hield dan ook rekening met een beperkte opdracht voor de veiligheidscoördinatie. Dat op zich vonden we al sympathiek, en de prijs was dat ook. Dus de keuze was snel gemaakt.

Ondertussen hebben we hem de nodige informatie bezorgd zodat hij een EPB-studie van onze woning kan maken. Vandaag brengen we hem een bezoekje voor een eerste verslag. Het resultaat bevalt ons best. De K-waarde (isolatiewaarde) van ons huis komt uit op 28. Onze EPB-deskundige heeft dat zelf nog niet meegemaakt. Dat is goed genoeg voor een passiefhuis (maximum 30). Niet dat dat ons veel doet, we zijn niet zo tuk op het passiefhuisconcept. Dat draait vooral om energiebesparingen terwijl wij vooral een gezond en gezellig huis willen. Dat we daarbij de energie niet door ramen en muren willen buitengooien spreekt voor zich. Maar duizenden euro's extra uitgeven en allerlei ingewikkelde systemen gebruiken om per se de passiefhuisnorm te halen vinden we dwaas.

Met ons E-peil zitten we ook al goed, net in de negentig terwijl we wettelijk onder de honderd moeten blijven. Maar die waarde zal nog zakken als er meer details van het project worden bepaald. Denk maar aan het ventilatiesysteem, verwarming, warmwaterleidingen en zo voort.

Onze prangende vragen nu draaien om onze ramen. Welke ventilatieroosters moeten we nemen en moeten we beter doen dan glas met 1.1 K-waarde. We hebben zelf al uitgezocht wat volgens ons de juiste ventilatieroosters zijn en waar die kunnen geplaatst worden. En hoera, onze eigen berekening blijkt te kloppen. Dan over naar het glas.
Met de huidige keuze zitten we met een behoorlijk risico op oververhitting tijdens de zomer. Het verwondert ons dat het risico zo groot is vermits onze dakoversteek in de zomer de middagzon nagenoeg volledig afschermt. Onze EPB-adviseur had ons al gewaarschuwd: het EPB-model is niet gunstig voor dakoversteken. Met zonwerend glas kunnen we perfect binnen de normen blijven. Ons E-peil zakt dan meteen onder de negentig punten. Dan moeten we maar eens informeren wat dat zal kosten. En dan volgt wellicht een moeilijke beslissing.

Geen opmerkingen: