dinsdag 18 maart 2008
Nog eens.
We zijn nog eens langs geweest bij de architect. Dat klinkt gewichtiger dan het is, hoor. Toch zeker bij Peter Vos. Op de vraagbaak van bouwinfo hoor je wel eens mensen die echt moeten aandringen bij hun architect voor een kleine wijziging in het plan. Dan lijken die contacten met een architect telkens zo moeilijk en gevoelig te liggen. Alsof de visie van de architect veel zwaarder weegt dan de wensen van de mensen. Peter heeft het zelf meegemaakt dat klanten verrast waren dat hij effectief naar hen luisterde, hun vorige architect vertelde hen gewoon hoe hun huis er moest uitzien. Begrijpe wie begrijpen kan.
Bij PV lijkt het meer een informele babbel waar uiteraard over het plan en mogelijke wijzigingen wordt gepraat. Maar waar net zo goed over stro, wilgentakken, batibouw, architectuur en spontane samenwerkingsverbanden wordt gesproken. Blijkt dat toch weinig van zijn klanten er toe komen om samen de zaken aan te pakken. Heel wat strobouwers kennen elkaar en wisselen wel ervaringen en tips uit, maar echt samenwerken is zeldzaam. Peter was dan ook blij verrast dat we samen met collegabouwers uit onze streek wilgentakken gaan snoeien en alvast van plan zijn om elkaar regelmatig een handje toe te steken.
Wat het plan betreft hebben we Peter groen licht gegeven over het architecturale concept. Dat zit zo goed in elkaar dat we daar maar weinig op aan te merken hebben. We hebben wat wijzigingen gesuggereerd in de verdeling van de ruimte binnenin en de plaatsing van de ramen. Op onze suggestie om toch een vide in de woonkamer te voorzien heeft hij een goede suggestie gegeven. Maar daarover kan in een later stadium nog altijd beslist worden. Dat is een van de vele voordelen van deze bouwmethode. Als het houtskelet er staat kan je eens rondlopen en krijg je een veel beter zicht op de mogelijkheden van de ruimtes. Zo kan je de muren en ramen nog altijd wat aanpassen aan de nieuwe inzichten.
We hebben ondertussen min of meer besloten leidingen in de vloer te voorzien zodat vloerverwarming later kan aangesloten worden indien nodig. We zijn van plan om in eerste instantie met een kachel (op gas of pellets) het hele huis te verwarmen. Met het open plan en de goede isolatie zou dat voldoende moeten zijn. Zeker met de goed overdachte oriëntatie van het gebouw.
Nu moeten we nog wat meer wilgentakken verzamelen en eens uitkijken naar een leverancier voor onze strobalen. Met de hoeveelheid die we nodig hebben moeten we best op voorhand bestellen. Dat wordt weer een boeiende speurtocht.
Er zijn uiteindelijk maar enkele nadelen aan de gesprekken met Peter. Ten eerste dat we telkens dat hele eind naar Limburg heen en terug moeten rijden, en we altijd (altijd) file hebben. Ten tweede dat het zo gezellig is dat we er minstens twee uur blijven plakken. En ten derde dat de man zo gepassioneerd met zijn werk bezig is dat hij wel eens vergeet te vragen of we wat willen drinken. Al moet ik toegeven dat we zelf even gepassioneerd bezig zijn en pas achteraf merken dat we toch wel dorst hebben gekregen.
Labels:
3D,
Architect,
dromen,
Strobouw,
Voorontwerp
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
Allee, nu dacht ik altijd dat er bijna geen file was tss 10 en 3 uur van Antwerpen naar Limburg.
Vraagje; tekent jullie architect ook lage-energiewoningen?
Ja. Dat van ons is een LEW. Geen passiefhuis.
aha! ik dacht dat jullie passief bouwden. ik zal je dan weten te vertellen of het lukt met een kachel alleen in een LEW... ;-)
Maar hij gaat ons geen strobalen aansmeren als we bij hem langsgaan?
Jawel, natuurlijk mme Zsazsa ;-)
Voor energiezuinige woningen moet je een keertje bij http://www.casa-m.be/ gaan kijken. Ik heb zelf met hen gebouwd. De prijs is vergelijkbaar met de traditionele woningbouw. Zij doen ook passief woningen.
Vriendelijke groeten
Een reactie posten