vrijdag 1 mei 2009

Bepleistering gelijkvloers.

Op het feest van de arbeid hebben we flink doorgewerkt aan de bepleistering. Op een aantal lastige stukken na zijn alle muren van het gelijkvloers nu van een flinke laag leem voorzien. De pleisterwerken schieten dus goed op. Al is het nog afwachten hoeveel tijd de plafonds in beslag zullen nemen. Want die moeten een laag leem krijgen voor de definitieve afwerking volgt. Dat is cruciaal voor de brandveiligheid. Met de laag leem is het stro luchtdicht verpakt en zal dus niet gemakkelijk branden. Dan moet eerst de leem er afbrokkelen en dat duurt behoorlijk lang. We hebben al een stuk plafond aangepakt, en hebben gemerkt dat het aanzienlijk lastiger werken is. En we mogen uiteraard die moeilijke hoeken en kanten niet vergeten.







2 opmerkingen:

Jan zei

Tof om dat zo allemaal te lezen! Blijkbaar is een mixer dan toch meer aangewezen dan een betonmolen - goed om weten. Zelf liggen m'n bergen leem/klei ook al een tijdje te wachten (die hebben hun portie vorst wel gehad de voorbije winter), heb nog een oud bad om te dienen als pleisterkuip, maar eerst wil ik al m'n technieken hun plaatsje geven. Hopelijk kan de leem er in de zomermaanden tegenaan.
Vraagje: heb jij jute gebruikt? Welke soort/kwaliteit? En waar gehaald?
Groetjes uit Mol, Jan.

ARQ zei

Die mixer versus betonmolen blijft een persoonlijke keuze, denk ik. Voor ons gaat het best met die mixer, al is het zwaar werk en kun je die niet laten draaien terwijl je iets anders doet. Hoewel, ook bij die betonmolen moet je water, leem of stro bijvoegen. Dus die molen daar wat laten draaien is er niet echt bij. Je wordt er gewoon wat minder moe van (tot je moet gaan sjouwen met die volle bak).
In de eerste laag hebben we geen jute gebruikt. Wel veel stro. En dan nog hebben we barsten, dat zie je weldra. We zijn nu bezig met wat tests met en zonder jute. Binnenkort tonen we het resultaat. We hebben een goed adres voor jute, maar wachten nog even af of we dat gaan gebruiken, en hoeveel we nodig hebben.