donderdag 20 november 2008

Stromuurtje bouwen.

Vandaag leggen we de laatste OSB-platen op de vloer. Dus kunnen we eindelijk aan de stromuren beginnen. We hebben al twee basiscursussen gevolgd en onze architect heeft ons twee weken geleden aan de hand van foto's nog eens door het hele verhaal geloodst. Het blijft natuurlijk de eerste keer dat we er helemaal zelf aan moeten beginnen.

Zoals gewoonlijk is een goede voorbereiding het halve werk. In dit geval komt er toch een lijstje met typische benodigdheden aan te pas. Daar hebben we ons de laatste twee weken tussendoor mee bezig gehouden. Ook daar zijn collega bouwers ons met raad en daad bijgesprongen. Waarvoor dank. Dit was ons lijstje:
- 2 potkrikken (2 ton)
- 2 steunhaken
- bevestigingshaken
- schroeven
- schroefboormachine
- lichte en zware hamer
- zaag
- houten balken en planken (veel reken-, puzzel- en wat giswerk)
- wilgentakken niet vergeten!
- slijpschijf, cirkelzaag of haagschaar
- (stelling hebben we gemaakt van strobalen)

Heel belangrijk in deze materie was de beslissing over de bouwmethode. Uiteindelijk hebben we besloten – alvast voor de gesloten noordmuur – de balen op hun smalle kant te zetten. De isolatiewaarde is beter en de muur wordt zo iets minder dik. Dat de balken van de constructie binnen zichtbaar blijven vinden we een pluspunt. Bij deze methode is er bovendien beduidend minder hout nodig. We plaatsen dan een keper tussen de balen in plaats van twee zware balken. Meestal wordt in de balen met een lawaaierige slijpschijf een gleuf gemaakt voor die keper. Het enige minpunt.

We waren van plan te testen of een heggeschaar of cirkelzaag mogelijk gemakkelijker werkt dan een cirkelzaag. Terwijl we bezig zijn, besluiten we te proberen die keper te plaatsen zonder eerst die gleuf te maken. Vermits de keper vijf centimeter dik is, zal die vanzelf verdwijnen tussen de flink aangeperste strobalen. Zo bedacht, zo gedaan. Het moet gezegd dat onze balen stevig geperst en goed van vorm zijn, waardoor ons trucje wel werkt. Zonder overdreven lawaai hebben we tegen een uur of twee onze eerste muur grotendeels opgebouwd. Net op tijd voor het bezoek van de architect. Hij raad ons aan een extra steunplank in de muur te stoppen, vooral om te vermijden dat we later barsten krijgen in de bepleistering. Die raad zullen we voortaan opvolgen. Maar of we die eerste muur gaan heropbouwen? We denken het niet.




Geen opmerkingen: