maandag 30 maart 2009

Ongewenst bezoek.

Zaterdag werden we verrast door rommel op de werf. De paletten die voorlopig onze voordeur vormen waren opzijgesmeten. Binnen stond de ladder rechtop en boven lagen verschillende zaken stro uitgespreid. Her en der lagen kroonkurken en een leeg blikje. Een oud, ondertussen vies en stinkend houthakkershemd is verdwenen. Het gaat hier blijkbaar niet om echte dieven. Het lijken eerder jongeren die uit verveling op onze werf komen rondhangen. Leuk is anders. Uiteindelijk gaat het toch om inbraak, vandalisme en diefstal. En wij blijven met een heel onaangenaam gevoel achter. Onnodig te zeggen dat we niet veel goesting hadden om hard te werken.

Vandaag leggen we een klacht neer bij de politie en verwittigen ook de buren. De buren zijn zo mogelijk nog meer verontwaardigd dan wijzelf en ze beloven een oogje in het zeil te houden. Nu er een klacht is neergelegd zal de politie onze werf met een soort ‘vakantietoezicht’ vereren. Als de politie regelmatig voorbijkomt, zullen de daders volgende keer wel twee keer nadenken. Of we daarmee helemaal verlost zijn van die verveel(en)de jeugd, valt nog af te wachten.
Maar we hebben tenminste iets ondernomen.

woensdag 25 maart 2009

Skelet binnenwanden.

Voor onze binnenwanden werken we met een rooster van houten balken waarop we fermacell platen bevestigen. De binnenwanden hoeven niet superstevig te zijn en zo'n constructie laat ons toe bekabeling en leidingen in de muren te verwerken.
We bouwen vandaag het skelet op. De balken worden netjes op maat gezaagd en na heel wat pas- en meetwerk, kunnen we aan de slag. Al snel krijgt de ruimte een heel ander uitzicht en krijgen we een beter idee van de kamers. We schieten aardig op.

Terwijl we bezig zijn regent het buiten pijpenstelen. Door de stevige wind uit het westen slaat de regen tegen de kepers van de dakoversteek en loopt het water langzaam langs de nokligger naar binnen. Daar druppelt het water op verschillende plaatsen binnen. Dat is niet goed! We hadden een tijdje geleden wel enkele plasjes opgemerkt, maar hadden toen het idee dat onze plastiek zeilen niet helemaal goed hingen. Nu zien we echt wat er aan de hand is. Het water loopt gewoon langs de kepers naar binnen!

We bellen meteen de architect maar krijgen niemand te pakken. Het is dan ook al laat. We besluiten op te kramen en zeker morgen de architect op de hoogte te brengen van de nattigheid die we voelen.




maandag 23 maart 2009

EPB.

Onze ramenmaker werkt voor de beglazing en de ventilatieroosters met bedrijven die daar meer verstand van hebben. Nadat hij het ventilatieplan van onze woning had doorgegeven om een offerte te laten maken voor de ventilatieroosters, contacteerde dat bedrijf ons omdat het type rooster niet door de architect of de EPB-deskundige is vastgesteld. Onze architect werkt altijd met een ventilatieplan waarop de debieten per ruimte staan aangegeven, zonder specifiek het type rooster te vermelden. Een vervelend probleem.

Na een korte bezinning besluiten we dan maar die EPB-deskundige die we verplicht moeten aanstellen nu maar in te schakelen om dit zaakje op te lossen. Als we die kosten dan toch moeten maken, kunnen we dat beter nu doen zodat we er nog wat aan hebben. Vandaag gaan meteen een paar offerteaanvragen de deur uit. Hopelijk krijgen we snel wat prijzen binnen zodat we weldra kunnen beslissen en de juiste keuzes kunnen maken.

PS: EPB = Energieprestatie van het binnenklimaat. Met deze rekenmodule wordt het energieverbruik van een woning in kaart gebracht. Het resultaat wordt samengevat in het E-peil, dat voor nieuwbouw niet hoger mag zijn dan 100. Ligt het peil lager dan 70, dan kom je bij de energiezuinige huizen.

zondag 22 maart 2009

Stromuren maaien.

Een tijdje geleden zagen we op televisie in een reportage over twee strobouwprojecten een handige manier om strobalen effen te maken. In plaats van met een zware heggenschaar de balen te lijf te gaan, gebruikten ze een kleine trimmer. Dat was een leuk idee om te onthouden. Nu wordt het tijd om dit uit te proberen.

Het grote voordeel van een trimmer is dat die veel minder weegt zodat je heel wat langer aan de gang kunt blijven. Bovendien snijdt zo'n trimmer de uitstekende plukken stro perfect af. Zelfs boven je hoofd werken is goed te doen. Zo hebben we meteen een efficiënte manier om het stro van het dak te kortwieken.



dinsdag 17 maart 2009

Creatief met stro.

De hoek van het dakterras en de muur naast de vide is nog een zwak punt in onze isolatie. Het is onmogelijk om die ruimte met strobalen af te werken, dus gaan we het probleem creatief aanpakken. We installeren twee balken, een gelijk met het plafond van de keuken, de andere gelijk met de muur van de vide. Daarover spannen we een jute doek, zodat we de holte erachter kunnen opvullen met stro. Op die manier kunnen we de verbinding van het plafond naar de muur organisch afwerken.

Ondertussen hebben we een bestek gemaakt voor onze binnenwanden. De houten balkjes en de fermaceel platen liggen al klaar op de werf. Binnenkort zullen de ruimtes in ons huis vorm krijgen.




zaterdag 14 maart 2009

Beplanking afdak.

We zijn begonnen met het afwerken van de binnenkant van het afdak boven het terras. In dat afdak stoppen we alweer strobalen, om te isoleren naar binnen toe, maar ook om in de zomer de onderkant van het afdak te vrijwaren van de zomerse hitte. De overgebleven vloerplanken kunnen we goed gebruiken om dit af te werken. We zagen de planken op maat, zeulen wat zakken stro naar boven en beginnen eraan. Het opstoppen met stro duurt langer dan verwacht. Er gaan dan ook meer dan tien zakken in! De planken gaan er wel vlot tegen.

Het is misschien een beetje gek, zo'n vloer tegen de muur, maar op het eind van de dag ziet het er toch mooi uit.




donderdag 12 maart 2009

Opmeting ramen.

Vorige week zijn we de offerte voor onze ramen gaan bespreken. We hadden uiteindelijk nog geluk dat de zaakvoerder zelf ter plaatse was. Een kantoorbediende had ons al afgeraden om de afzelia niet te beitsen, maar de specialist gaf toe dat het zonder beitsen ook wel kan, alleen wordt het hout dan grijs, wat de meeste klanten niet zo leuk vinden. Dat gesprek is verder erg positief verlopen.
Het werd al snel duidelijk dat die man een gedegen vakkennis heeft en hij wist ons meer dan eens goed raad te geven. Zo stelde hij voor om geen deuren maar ramen te voorzien naar de terrassen. Met ramen heb je wel een opstaande rand (wat we in principe niet zo mooi vinden), maar ze isoleren beter en ze geven de regen geen kans om binnen te komen. Met deuren is dat altijd moeilijker. En deuren zijn bovendien een pak duurder. We gaan dus de betere optie kiezen en ze kost ons nog minder ook. Wat kan je nog meer wensen?

Vandaag is de man langs geweest voor de technische opmeting. Daarbij heeft hij de nodige tijd genomen om alle details goed te bekijken. We gaan de ramen in het gevelvlak plaatsen, gelijk met de uiteindelijke bepleistering. Zo geven we regen nog minder kans om in de muren door te dringen. We krijgen nog wat instructies om de dorpel onder de voordeur twee centimeter te verlagen. Zo kan er een stevige onderdorpel in afzelia onder de deur die gelijk komt met de vloer binnen. Een leuk karweitje voor de komende dagen.

woensdag 4 maart 2009

Mysterie.

Ons boormachientje van vijftien jaar oud is verdwenen.
We waren een beetje nonchalant de laatste tijd en hadden het apparaat op de werf laten liggen. Nu we verder willen werken, kunnen we de boor niet vinden. We zoeken een tijdje tussen ander gerief en zelfs tussen het stro, maar we vinden niets. We zoeken zelfs in de auto en thuis verder - misschien hadden we het toch meegenomen? - zonder resultaat.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat iemand het gestolen heeft, want de koffer met verschillende hout- en steenboren en bits ligt er nog. Een dief zou dat ook wel meegenomen hebben. Maar toch, met het snoer erbij kan het niet zomaar ergens onzichtbaar tussen gesukkeld zijn. Enige verklaring die we kunnen bedenken is dat een flauwe plezante ons een ongewenst bezoekje heeft gebracht en het leuk vond om onze boor mee te pikken. Wij vinden dat niet zo leuk.

We besluiten alvast onze nonchalance op te bergen en nemen voortaan al ons gereedschap zorgvuldig terug mee. We ruimen de werf nu nog beter op zodat we in de gaten kunnen houden of onze mysterieuze bezoeker nog langs komt.

zondag 1 maart 2009

Offertes ramen.

Van de vijftien ramenmakers, hebben we na ruim drie weken welgeteld vier offertes ontvangen. Een erg mager resultaat! Het vervelendste is dat elke offerte andere zaken vermeldt, wat het echt moeilijk maakt om de prijzen te vergelijken.
Na onze gesprekken met enkele ramenmakers hebben we al zo goed als besloten om met afzelia te werken. Vooral vanwege onze haast onbereikbare lichtbeuk, willen we hout dat jarenlang zonder onderhoud kan. Afzelia is zo hard dat het eigenlijk niet rot. Je kan er zelfs amper vernis of verf op zetten. Al zal het dan wel grijs worden. Maar dat vinden we geen probleem.

Na veel getwijfel besluiten we de firma te bezoeken die ons in eerste instantie de beste informatie gaf. Dan kunnen we de offerte nog eens grondig bespreken. Als dat toch zou tegenvallen, kunnen we alsnog de andere firma's overwegen.